Bel ons vandaag: +31 30 3200161

Add "CT Compare" Widget via Appearance > Widgets > Compare.

Vraag en antwoord

Vraag en antwoord

Uw auto in Spanje

Neemt u uw auto vanuit Nederland mee naar Spanje dan moet u eerst de auto uitschrijven in Nederland bij de RDW. Daardoor stopt de motorrijtuigenbelasting en kunt u ook de verzekering stop zetten. U krijgt dan tijdelijk uitvoerkentekenplaten mee die twee weken gelding zijn. In Spanje moet men zorgen dat men binnen deze periode de auto aanmeldt.

Is het nodig dat u Spaans spreekt om in Spanje te wonen?

Als u permanent gaat wonen in Spanje raden wij u aan om de taal te leren. Spanjaarden zijn over het algemeen erg geduldig en zullen u zeker helpen. Voor de aankoop en verhuur van een woning hoeft u zich geen zorgen te maken. Kopenwoningspanje.nl begeleidt u in alle stappen.

Hoe lang duurt het voordat een hypotheek kan worden afgesloten?

Normaal duurt het 4 tot 6 weken vanaf de aanvraag hypotheek en passeren notaris.

Medische zorgvoorziening in Spanje

De zorgvoorziening in Spanje is uitstekend geregeld. In Spanje zijn er ook veel Nederlands sprekende Artsen en specialisten. Elk dorp heeft een eigen medisch centrum met ervaren artsen.

Auto huren in Spanje

Op alle vliegvelden in Spanje vindt u autoverhuurbedrijven. Handig is om via internet van tevoren een auto te huren. Ons advies vergelijk er zijn heel veel aanbieders en prijzen verschillen enorm.

Aanvragen van Elektriciteit voor koop- en huurwoning

U kunt het aanvragen bij de Iberdrola. U heeft een nie nummer nodig en een inschrijving van de gemeente. Daarnaast vragen ze ook om een huur en koop contract. En een bankrekening waar ze van af kunnen schrijven.

Kopen nieuwe woning kosten

Op nieuwe woningen moet u BTW betalen net als in Nederland. De Iva(btw) is 7% over de eigendom en 16% bij kopen van een stuk grond. In Nederland betaalt men 19% Btw betalen dit scheelt dus 12 % op aankoop van een nieuwe woning.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

De banken in Spanje geven geen 100% procent hypotheek. Normaal financieren de banken ongeveer 70 % tot 80% van de taxatiewaarde. Door de crisis zijn de banken voorzichtig geworden ze financieren nu 50% tot 60%.

Rijbewijs in Spanje

Gaat u permanent wonen in Spanje dan moet u binnen 6 maanden uw rijbewijs laten registreren in Spanje of omzetten naar een Spaans rijbewijs. Als u dit niet doet krijgt u een boete en daar zijn ze gek op in Spanje.

Verblijfsvergunning aanvragen

Dit is niet verplicht meer. Wij adviseren het u wel te doen ook hier kunnen de instanties naar vragen.

Fiscaal nummer aanvragen

Iedereen in Spanje is verplicht om een nie nummer te hebben. Men kan dit aanvragen via een gestor of de lokale politie bureau. Zonder een nie nummer kunt u ook geen bankrekening open of een huis huren of kopen.

Inkomsten belasting in Spanje

Elke buitenlander die resident is in Spanje is verplicht om belasting aangifte te doen over zijn wereldwijde inkomen. Als u langer dan 6 maanden verblijft in Spanje moet u inkomstenbelasting betalen.

Inboedelverzekering Spanje

Als u een nieuwe woning koopt is het verplicht in Spanje om een inboedel verzekering af te sluiten. Wij adviseren wacht er niet te lang mee.

Gezondheidszorg in Spanje

Als u permanent gaat wonen in Spanje bent u automatisch gedekt voor de ziektekosten. Dit is een basisverzekering u kunt zich ook particulier laten verzekeren dit is meestal goedkoop en Spanje staat bekend om zijn goede medische zorg.

Spaanse bankrekening openen

Gaat u wonen in Spanje of langer verblijven zouden wij aanraden om een bankrekening te openen. Men kent twee soorten bankrekeningen in Spanje voor mensen die resident zijn en niet resident. Meestal vragen ze wel naar een nie nummer als u een resident bankrekening wil openen.

Nota Simple wat is dat?

Dit is een uitreksel uit het register van eigendommen. Hierin staat de eigenaar van de woning en eventueel lasten en bezwaren op het onroerend goed. Dit is van belang om te weten of er geen schulden op het huis staat. In Spanje noemen ze het Registro de la Propiedad.

Gemeentelijke lasten

Per gemeente kan dit verschillen dit zijn heffingen voor afval, riolering etc. Deze liggen veel lager dan in Nederland en soms worden ze vergeten om te incasseren. Meestal moet u dit betalen in juli en augustus.

Levensonderhoud

De kosten voor het levensonderhoud liggen lager dan in Nederland. Het verschilt ook in de grote steden en het platteland. Het wordt wel steeds duurder in Spanje.

Uitvoeren auto uit Spanje

U kunt via de RDW in Veendam een schriftelijke uitvoerverklaring en een uitvoerkentekenbewijs aanvragen.

Is opstalverzekering verplicht?

In Spanje biedt de bank meestal een opstalverzekering aan die de woning dan beschermd tegen brand en schade. Sluit u zelf een polis af geef dit dan duidelijke door aan de bank.

Gas, water en elektriciteit betalen

u moet een bankrekening hebben anders kunt u geen gas, water en elektriciteit betalen. Meestal betaalt u per 3 maanden in Spanje. De kosten zijn stukken lager dan in Nederland.

Bankgarantie in Spanje

Wanneer u een huis of bedrijfspand wilt huren vraagt men in Spanje vaak om een bankgarantie. Het bedrag staat dan vast op de bank zodat de verhuurder zekerheid heeft.

Satelliet TV

U kunt via Canal Digital een schotel aanschaffen en een kaartlezer. Wij geven als advies om via Nederland de kaart te activeren dan ontvangt u alle Nederlandse zenders.

Leren Spaanse Taal

Gaat u wonen in Spanje dan raden wij u aan om Spaans te leren. Er zijn vaak per regio genoeg mogelijkheden om Spaanse les te krijgen. U kunt ook vaak bij elke gemeente meedoen met een inburgering cursus.

Taxatie van de woning is dat verplicht net als in Nederland

Net als in Nederland wordt er altijd een taxatie uitgevoerd. Vanuit de bank komt er een taxateur langs. De kosten zijn rond de 500 euro. Na de taxatie wordt door de bank de hypotheek verstrekt.

Wat kost een hypotheek afsluiten?

U moet rekenen afsluit provisie, taxatiekosten, hypotheekbelasting, notaris en registratie kosten, opstal verzekering. Dit komt om en nabij de 3,5% van het hypotheekbedrag. Hoe lager het hypotheek bedrag hoe hoger de kosten in verhouding.

Wat is de belasting op de overwaarde in Spanje?

In Spanje is er een lagere belasting op de overwaard bij de verkoop van uw Spaanse woning. Men moet rekenen op 18% voor niet-residenten over het verschil tussen de aankoop en verkoop prijs. Residenten zitten op 15%. Men moet dan de woning binnen 2 jaar aan – en verkopen.

Wat voor hypotheek vormen zijn er?

Net als in Nederland zijn er veel vormen beschikbaar in Spanje. Doordat er veel buitenlandse banken zijn kan er ook veel meer. Ons advies ga naar een hypotheek adviseur of gestor.

Aanvraag hypotheek wat heeft u nodig?

Kopie paspoort.
3 salaris stroken als u in loondienst bent.
Nie nummer.
Ib aangifte of jaaropgaaf.
Accountsverklaring indien zelfstandig.
Nota Simple.
Kopie onroerende zakenbelasting.
Bankafschriften van de afgelopen 3 maanden.
Bewijs van betaling aan de vereniging van huiseigenaren.

Moet ik een Spaanse bankrekening openen?

Als u een woning gaat kopen heeft u een Spaans bankrekening nodig. Dit is nodig voor het betalen van de koopsom en later alle facturen zoals elektriciteit, water etc. Kopenwoningspanje.nl verzorgt de aanvraag van deze dingen.